top of page
  • Writer's pictureMattta

Tufting med tufting gun för nybörjare - En spännande aktivitet att prova i Stockholm


Tufting är en textilkonstform som har funnits i århundraden men som har blivit allt mer populär de senaste åren. Det är en teknik där garn träs genom en väv eller ett nät och bildar en mjuk, flossig yta på den andra sidan. Det är ett roligt och kreativt sätt att skapa unika och personliga textilier och det är lätt att komma igång som nybörjare. En annan teknik som har blivit allt mer populär de senaste åren är tuftning med en tufting gun. I Stockholm finns det flera platser där man kan prova på tuftning med tufting gun och här är några tips för den som vill börja.



Vad är tufting med tufting gun?


Tufting med tufting gun är en teknik där en tufting gun används för att skjuta in garnet i en väv eller ett nät. Tekniken är snabbare än traditionell tuftning eftersom du inte behöver trä garnet genom väven eller nätet själv. Istället matar du in garnet i tufting gun och trycker på avtryckaren för att skjuta in det i väven eller nätet. Du kan fortfarande använda olika tjocklekar på garnet och skapa olika texturer och effekter, men processen är mycket snabbare.



För att tufta med tufting gun behöver du en tufting gun, en väv eller ett nät, samt garn. En tufting gun är en elektrisk eller manuell gun som matar in garnet i väven eller nätet. Du kan köpa en tufting gun online eller i en hobbybutik. Väv och nät finns i olika storlekar och tjocklekar beroende på vad du vill skapa.



Tekniken att tufta med tufting gun är relativt enkel. För att börja, sätt fast väven eller nätet i en tuftningsram. Sedan kan du mata in garnet i tufting gun och trycka på avtryckaren för att skjuta in det i väven eller nätet. Fortsätt att göra detta tills du har skapat den önskade längden på din tuft. När du är klar, kan du ta bort väven eller nätet från tuftningsramen och klippa bort eventuella överflödiga trådar.





Designa din tufting


En av fördelarna med tuftning med tufting gun är att det är en mycket kreativ process där du kan skapa dina egna unika mönster och designs. Du kan använda olika färger och tjocklekar på garnet för att skapa olika texturer och effekter. Du kan också använda olika tekniker som att göra olika längder på tuften eller att göra flera lager av tuftar för att skapa en mer dimensionell yta.


För att komma igång med att designa din tufting, kan du börja med att skissa på dina idéer. Det kan vara en bra idé att rita upp din design på papper eller på datorn innan du börjar tufta för att få en bättre överblick över hur din slutliga tufting kommer att se ut. När du har din design kan du välja vilka färger och tjocklekar på garnet som du vill använda och sedan börja tufta.


En annan teknik som kan användas för att skapa unika mönster och designs är att använda en kombination av olika material. Till exempel kan du kombinera garn med tråd, snören eller tygremsor för att skapa en mer dimensionell yta. Du kan också använda olika typer av garn, till exempel ullgarn eller akrylgarn, för att skapa olika texturer och effekter.






Att komma igång med tuftning med tufting gun i Stockholm


Om du är intresserad av att prova på tuftning med tufting gun i Stockholm finns det flera platser som erbjuder workshops och kurser. En av dessa platser är Mattta, som ligger på St Eriksplan. De erbjuder kurser i tuftning med tufting gun för både nybörjare och mer erfarna tuftare. Under en workshop kommer du att lära dig grunderna i tuftning med tufting gun och skapa din egen tufting att ta med hem.


Om du vill prova på tuftning hemma kan du köpa en tufting gun online eller i en hobbybutik. Det finns också många online-kurser och videor tillgängliga som kan hjälpa dig att lära dig grunderna i tuftning med tufting gun och att skapa din egen tufting.





Slutsats


Tuftning med tufting gun är en rolig och kreativ aktivitet som är enkel att lära sig och som kan ge dig möjlighet att skapa dina egna unika textilier. Genom att använda olika färger, tjocklekar på garnet och tekniker kan du skapa oändligt många olika mönster och designs. Om du är intresserad av att prova på tuftning med tufting gun i Stockholm finns det flera platser som erbjuder workshops och kurser, eller så kan du prova på det hemma genom att köpa en tufting gun och följa online-video.


1,076 views0 comments

Sthlm weekend tufting spot
Birkagatan 1, 113 36 Stockholm, Sweden

  • Instagram

©2022 by mattta.

bottom of page